Verplichte taallessen vanaf dag 1 voor elke nieuwkomer

04-06-2018 Politiek Redactie

VLAARDINGEN – Morgenavond zal er een nieuwe college worden geïnstalleerd met wethouders Frans Hoogendijk (ONS.Vlaardingen), Arnout Hoekstra (SP), Bart Bikkers (VVD), Bart de Leede (GroenLinks) en Jacky Silos (CDA). Die avond wordt ook het zogeheten ‘rompakkoord’ gepresenteerd; een aantal kaders die alle twaalf partijen in de raad met elkaar hebben afgesproken. Globale afspraken over wat men wil bereiken en nog uit te werken in details. Eén punt uit dit rompakkoord is inmiddels al ‘uitgelekt’: "taallessen vormen hierbij vanaf dag één een verplicht onderdeel". Het gaat daarbij om nieuwkomers in Vlaardingen, ofwel vluchtelingen die inmiddels statushouders worden genoemd en hier korter of langer mogen blijven.

Hoe dit aangepakt wordt is nog niet zeker, laat staan hoe dit gehandhaafd wordt: Tekenen voor aanwezigheid? Tussentijdse toets? Dictee aan huis? De tijd zal het leren.

Als de vijf raadsleden doorstromen naar het wethouderschap dan zullen de niet rechtstreeks gekozen partijgenoten doorstromen naar het raadslidmaatschap. Bij het CDA is dit Marnix Alderliesten die ook de afgelopen raadsperiode raadslid was. Bij ONS.Vlaardingen wordt het Gilles Pappers, die eerder voor Trots (voorheen: Trots op Vlaardingen) tot 2014 in de raad zat. Bij de SP is dat Alke van Marsbergen die eerder ook raadslid was voor die partij.

Niet in alle gevallen is het overigens de eerstvolgende op de lijst; zo zal bij de VVD niet Sven Ringelberg instromen maar Kees Rijke. Sven geeft daarbij de voorkeur aan zijn maatschappelijke carrière. Bij de ChristenUnie/SGP wordt het Wouter de Reus (deo volente), die Ruud van Harten gaat vervangen, want daar wordt er om en om een kandidaat van de ChristenUnie of de SGP geplaatst. Michiel Hoogenboom van de CU/SGP, die al behoorlijk wat ervaring als raadslid heeft opgebouwd en zich als goede debater heeft laten kennen, wordt het ondanks die ervaring niet.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date