De Goede Dood

04-11-2018 Uit Redactie

VLAARDINGEN – Op zaterdag 17 november speelt Toneelgroep ONI haar jaarlijkse voorstelling, een traditie die al jaren stand houdt. Dit jaar wordt “De Goede Dood” op de planken van de kleine zaal van de Stadsgehoorzaal gebracht.

“De Goede Dood” is een toneelspel dat speelt rondom een ongeneeslijk zieke man die de beslissing voor euthanasie heeft genomen. In het spel zien we vooral wat deze beslissing doet voor de dierbaren van de zieke en hoe eenieder dit op zijn eigen manier verwerkt. Bijzonder om te zien dat alleen de zieke zélf hen de rust kan brengen om het snel naderende afscheid een plaats te geven omdat juist deze zieke deze rust al grotendeels gevonden heeft!

De Goede Dood is een prachtig stuk waarin, zei het vaak cynisch bedoeld, ook veel plaats is voor humor. We zien hoe de naasten door alle emoties als huilen, lachen, zingen en zwijgen heen het verdriet en onbegrip een plaats proberen te geven.

ONI vindt het een uitdaging dit aangrijpende stuk te spelen, niet om hiermee hun publiek het idee te geven dat de groep achter euthanasie zou staan maar veel meer om inzicht te geven in de impact die deze beslissing heeft op de mensen die achterblijven. Hoe het je bepaalt stil te staan bij de uitzichtloze situatie van de zieke door pijn en aftakeling en zó vrede te vinden met de beslissing van de zieke, die ook zónder deze euthanasie nog maar een korte levensverwachting heeft in vaak kwalitatief slechte omstandigheden. Maar ook om te laten doordringen hoe ingrijpend euthanasie is voor de uitvoerend arts. Er gaat een lange, intense weg vooraf aan de definitieve beslissing.

Kaarten voor “De Goede Dood” zijn verkrijgbaar aan de kassa van de Stadsgehoorzaal of via deze link!

De Goede Dood: zaterdag 17 november in de Harmonie (kleine zaal) van de Stadsgehoozaal
Aanvang 20.30 uur

Kaarten: €15 , inclusief pauzedrankje

Gerelateerd