Unieke films in Streekmuseum Jan Anderson

02-11-2017 Uit Redactie

VLAARDINGEN - H.P. Dijkshoorn was zoon van boer Dijkshoorn in de Broekpolder. Hij heeft tientallen filmpjes gemaakt over het leven op de boerderij, onder andere van een 40 jarig bruiloftsfeest in 1942.Daarnaast maakte hij opnames van het hooien met vier man in de polder en bij de laatste hooiwagen werd de lading versierd met bovenop een vlag. Na het inladen in de hooischuur werd met zijn allen een borrel gedronken.

Pieter Dijkshoorn was ook pontbaas bij het voetveer vanuit de Broekpolder naar de Trekkade. Verder zijn er opnames bij de Vlietmolen, de Willemsstraat en de Fransenstraat en het werken bij de melkfabriek op het Emaus. Ook zijn er opnames van een optocht van de melkboeren uit de jaren vijftig met hondenwagens en carriers. Tenslotte zijn er opnames van optochten te zien van de feesten in de naoorlogse jaren: de haringrit, het uitvaren van loggers en een busreis van de melkboeren met de Evag. De eerste zeven films duren 72 minuten en zijn niet van geluid voorzien.

Voor de geschiedenis van Vlaardingen zijn de door Streekmuseum Jan Anderson in totaal 38 ontvangen films zeer waardevol en daarom draaien deze films aanstaand weekend, op zaterdag 4 november en zondag 5 november van 14.00 tot 16.00 uur.

Streekmuseum Jan Anderson bevindt zich aan de Kethelweg 50. Meer informatie vind je hier !  

Gerelateerd